↑ Terug naar Leren Zwemmen

Zwem ABC, zwemvaardigheid en stickers

Bij Watervrienden Lisse kun je leren zwemmen. Het leszwemmen gebeurt volgens het Zwem-ABC. Maar er is meer. Zo kun je ook survivaltraining doen, werken aan je balvaardigheid, wereldzwemslagen beoefenen of meedoen met ScubaDoe/snorkelen. Kies ėėn van de volgende onderwerpen voor meer informatie.


Het Zwem-ABC

Bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren drijven op de borst en rug, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.

Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling. Na deze periode van watervrij maken is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.

Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Deze laatste twee zijn kennismakingsslagen en worden bij elk opvolgend diploma moeilijker. Behalve aan de zwemslagen wordt ook aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot, naar de bodem en op de kant klimmen.

Zwemveiligheid
Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op het veilig zijn in het water. Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hieraan aandacht besteed. Er wordt geoefend met vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen. Ook met kleren aan in het water zijn komt regelmatig tijdens de lessen aan de orde.

  • Diploma eisen.
  • Kledingeisen.

Survival 1, 2 en 3

Geen zin meer om baantjes te zwemmen, maar vind jij het wel belangrijk om jezelf te kunnen redden of een ander, op een veilige manier? Kom dan naar het Survival zwemmen.
Bij het Survival zwemmen gaat het niet meer om netjes zwemmen, maar om overleven!

Bij het Survival zwemmen, zwem je altijd met kleding aan. Gelukkig leer je deze ook uit te trekken in het water. Je leert zelfs gebruik te maken van je kleding om te blijven drijven. Doordat je zo vaak met je kleding aanzwemt, draai je daar je hand niet meer voor om. Voor je ouders een veilig gevoel.
Je leert onder water zwemmen zonder dat je ook maar iets ziet, onder een vlot door ‘tijgeren’ en in en uit een boot klimmen.

  • Wat je allemaal gaat leren kun je vinden bij diploma eisen.
  • De kleding die je aan moet, vind je bij kledingeisen.

Snorkelen 1, 2 en 3

Op vakantie lekker vissen kijken onder water. Tja, dat leer je niet bij het snorkelen, we hebben nu eenmaal geen vissen in het zwembad. Je leert wel oriënteren onder water, knopen te leggen onder water en samen te werken (buddy breathing). Eigenlijk zijn dit de beginselen van het perslucht duiken. Met de vaardigheden die je hier leert, hoef jij je nooit meer ongemakkelijk te voelen onder water. Vind jij de onderwaterwereld interessant, meld je dan aan bij het snorkelen. De eerste lesen kun je materiaal lenen van de vereniging. Daarna moet je egen materiaal meenenem: snorkelset en zwemvliezen.

  • Kijk bij diploma eisen welke vaardigheden je leert per sticker.

Zwemvaardigheid 1, 2 en 3

Heb jij je Zwem-ABC gehaald en wil je graag je zwemslagen en conditie verbeteren? Dan zijn de diploma’s voor zwemvaardigheid 1,2 en 3 een goed uitgangspunt. Hier leer je de vlinderslag zwemmen, koppelkeerpunten maken en uiteindelijk kun je 15 meter onder water zwemmen met je kleding aan! Moeilijk? Ja! Zwaar? Ook! Leuk? Absoluut!! En daarbij weet je zeker dat je techniek goed is waardoor het zwemmen minder zwaar wordt. Je bouwt een goede zwemconditie op en je verbetert je motorische vaardigheden.
Zeker als je heel snel je Zwem-ABC gehaald hebt, is dit de manier om je zwemvaardigheden te onderhouden en te verbeteren.

  • Kijk onder diploma eisen wat je allemaal gaat doen.
  • De kleding voor deze diploma’s is steeds gelijk. Kijk even bij kledingeisen voor de juiste kleding.

Balvaardigheid 1, 2 en 3

Vond jij wedstrijden van de dames van het waterpoloteam tijdens de Olympische Spelen ook zo mooi? Dan is dit diploma iets voor jou! Met het behalen van dit diploma beheers je de beginselen van het waterpolo.
Bij dit diploma leer je allerlei trucjes met de bal, zoals met één of twee handen vangen en werpen, zwemmen met de bal en de bal op verschillende manieren op te pakken. Het lijkt eenvoudig maar gooien met een bal terwijl je niet kunt staan is zwaarder dan je denkt. Door de oefeningen word je zonder dat je het doorhebt steeds sterker in het water.

Om het zwemvaardigheidsdiploma balvaardigheid compleet te krijgen doe je drie keer examen. Steeds krijg je een sticker voor op het diploma.

  • Kijk bij de diploma eisen wat je uiteindelijk allemaal geleerd hebt.

Wereldzwemslagen 1, 2 en 3

Ooit gehoord van een Japanse crawl, een dubble Spaanse of een Hongaarse slag? Bij dit zwemvaardigheidsdiploma leer je zwemslagen die over de hele wereld gezwommen worden. Lastig? Jazeker, want bij deze zwemvaardigheid moet je echt nadenken wat je doet. Voor je gevoel zijn de slagen niet altijd even logisch en lijkt het alsof je armen en benen in de knoop zitten.
Als je onbekend bent met deze wereldslagen, dan denk je ‘wat moet ik ermee?’. Maar als je deze slagen beheerst, dan heb je een uitstekende motoriek die je altijd en overal van pas komt.

  • Wil je weten welke slagen je nog meer gaat leren, kijk dan bij diploma eisen.
  • Wil je weten wat de slagen precies inhouden, dan moet je gewoon komen zwemmen.

watervriendenlisse.nl download